Het Slavernij Kwakoemonument in Paramaribo

Naar aanleiding van een recent artikel in dagblad HET PAROOL (juni 2019) over initiatieven van Stadsherstel van de oude binnenstad van Paramaribo van monumentale houten huizen hierbij mijn open brief aan die krant met een welgemeende steun voor dit initiatief maar wel met een kritische noot en tenslotte een verwijzing naar het al tijden kapotte slavernij monument van Kwakoe in diezelfde binnenstad van Paramaribo!

Sadsherstel oude binnenstad van Paramaribo

Voor het meehelpen realiseren van het integreren van medicinale cannabis in de Surinaamse gezondheidszorg heb ik dit jaar twee keer Paramaribo bezocht om dan met lede ogen te zien hoe slecht de binnenstad er voor staat van zoveel karakteristieke Surinaamse houten huizen die schreeuwen om herstel! Vandaar met vreugde het Parool van vorige week gelezen van het initiatief om deze huizen van de ondergang te redden. Maar in mijn ogen kan dit herstel niet zonder de aanpak van de waterhuishouding van Paramaribo. Zowat ik elke straat gooien bewoners de sloot dicht om hun auto op het erf te parkeren zodat in de regentijd hele wijken een paar dagen onder water staan met uiteraard desastreuze gevolgen voor de houten huizen. Handhaven van de regels en structureel onderhoud van het publieke domein, lees de sloten/kanalen is DE uitdaging voor een duurzaam herstel van de binnenstad van Paramaribo.

En als ik het dan toch over onderhoud heb geldt dit ook voor de voor Suriname traumatische geschiedenis van de slavernij. Dat het dit in herinnering houden ook aan onderhoud schort zag ik bij het equivalent van het vrijheidmonument op onze Dam van die van het Kwakoe slavernijmonument in Paramaribo. Mijn eerste dag in Paramaribo gaf een schok dat dit monument beschadigd is met toen ik zeven maanden later weer vertrok dit nog steeds zo was!

August de Loor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *