CORONA EN COFFEESHOPS, een regering in crisistijd

CORONA EN COFFEESHOPS

hierbij mijn nieuwe open brief voor plaatsing in dagblad Het Parool

Onder immense druk beslissingen nemen in de strijd tegen Corona is een hels karwei waarbij beslissingen genomen kunnen worden die averechts uitpakken zoals deze week met het sluiten van coffeeshops zodat in een klap een van de belangrijkste pijlers van het Nederlandse drugsbeleid van het scheiden van de verkoop van softdrugs met die van harddrugs onderuit ging. Nog voordat de eerste coffeeshop zijn deur sloot namen straatdealers en menig DARK website de markt over met alles te koop van cannabis, heroïne, designerdrugs tot kant en klare pakketjes GHB aan toe.

Het getuigt van politieke moed van dat de regering binnen een etmaal op haar beslissing terug kwam zodat coffeeshops, ver weg van harddrugs, onder veilige en controleerbare condities weer cannabis konden verkopen.

Mijn oproep is dat deze politieke moed aanleiding is om nou eindelijk eens door te pakken in het realiseren van een werkelijk duurzaam Nederlands coffeeshopbeleid. Dit betekent het stoppen van het al jaren voortslepende grillige vestigingsbeleid van honderden steden zonder enige coffeeshop zoals Amstelveen zodat de liefhebbers van cannabis aldaar naar Amsterdam moeten waar vervolgens door de onevenredige toeloop Amsterdam de afgelopen 10 jaar vele coffeeshops heeft gesloten.

En als nog verder teug gekeken wordt is sinds begin jaren negentig de coffeeshopbranche met meer dan 70% gekrompen terwijl door de socialisering van het gebruik van cannabis in leeftijd, sociale klasse en etniciteit een evenwichtige spreiding over het land van kleinschalige coffeeshops wenselijk was ( vergelijkbaar met het netwerk aan uiteenlopende soorten café’s in steden en dorpen voor het in goede banen leiden van het gebruik van alcohol).

En tenslotte moet er doorgepakt worden in het per omgaande daadwerkelijk legaliseren van cannabis. Het experiment waar nu voor gekozen is, is daarvoor veel te traag van dat pas over 6/7 jaar de politieke vertaalslag gemaakt kan worden van de resultaten terwijl ondertussen wereldwijd, tot zelfs het land waar de War On Drugs is uitgevonden, de legalisering steeds meer realiteit is. En ook op het nivo van vraag en aanbod van cannabis spelen zich veranderingen af waar zelfs het huidige gedoogbeleid voor coffeeshops al geen antwoord  op heeft laat staan de opzet van het experiment.

Kortom, beste regering toon moed in het omgooien van het huidige halfslachtige beleid! In onze moderne samenleving zijn coffeeshops de café/slijterijen maar dan voor het, na alcohol, meest populaire genotsmiddel van die van cannabis. Daar waar al decennia moeizaam  beleid ontwikkeld moet worden om de wijdverbreide verkoop van alcohol weer terug te dringen naar de speciaalzaken is dit bij cannabis al 50 jaar met coffeeshops het geval!

Eén gedachte op “CORONA EN COFFEESHOPS, een regering in crisistijd

  1. Drugsbeleider

    Gelukkig zal het Nederlandse drugsbeleid binnenkort heel waarschijnlijk wel helemaal op de schop gaan. En grapperhausig genoeg (best wel verrassend vind) de spil daarin gaat waarschijnlijk Forum voor Democratie worden. Had ik in ieder geval niet gedacht dat die zulke liberale standpunten tav drugsbeleid zouden hebben.

    Gewoon een advocaat (Theo H.) die met de poten in de modder staat waar het echt gebeurt blijkt blijkbaar beter terdege verstand te hebben van wat er ook echt moet gebeuren.

    Ik heb zelf een artikel (https://researchchempro.nl/2019/12/drugsbeleid-waar-kies-jij-voor/) gemaakt waarin alle standpunten van alle partijen zijn opgenomen, en ik kom toch tot zeker 86 zetels die voor legalisering van softdrugs zijn. En met een beetje inschikken zelfs 75 zetels voor legaliseren van XTC. Nu dan komen we ergens. En juist in tijden van crisis zou dat wel eens voordelig kunnen zijn. De drooglegging in Amerika werd immers ook vanwege de crisis beëindigd in 1933…. .

    Dus zou best eens kunnen zijn dat die 1,5 miljard extra belastinginkomsten op cannabis en dergelijke toch wel heel erg aantrekkelijk worden in 2021/2022. Laten we het hopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *