Lock Down Logboek drug en druggebruik nr 4 coffeeshopbeleid

Afgelopen week is een dringende oproep gedaan door de Amsterdamse bond van coffeeshopeigenaren (BCD) van dat coffeeshops per 1 juni weer klanten mogen toelaten voor het consumeren van cannabis. Het is nu zo van dat dit pas na de zomer op 1 september mag. Hieronder de brief met de argumenten voor die oproep.

Minister voor Medische Zorg
Geachte heer Van Rijn,

ln uw hoedanigheid als minister voor Medische Zorg bent u verantwoordelijk voor het onderwerp drugs (cannabis) en voor het coffeeshopbeleid. Daarom schrijf ik u deze brief.
ln het besef dat de regering keer op keer een uiterste inspanning moet plegen om de juiste keuzes te maken in het beteugelen van het Coronavirus wil ik u graag wijzen op het volgende. Op 6 mei heeft het kabinet aangegeven dat per 1 juni bioscopen, restaurants, cafés en culturele instellingen (zoals concertzalen en theaters) weer open mogen, inclusief de horecafunctie.
Aangezien de coffeeshops, die allemaal beschikken over een exploitatievergunning voor de horeca, zowel wat betreft de wetgeving als het dagelijks functioneren te vergelijken zijn met de hierboven genoemde bedrijven en instellingen, heeft het mij zeer verbaasd dat zij ontbreken in dit rijtje.

Opvallend genoeg zijn coffeeshops gerangschikt onder casino’s, fitnessclubs, sauna’s, wellness centra en sekswerkers, met als gevolg dat de coffeeshops, wat de horecafunctie betreft, pas weer open mogen vanaf 1 september.

Op 16 maart kwam het kabinet binnen 24 uur tot het inzicht dat het beter was alle coffeeshops geopend te houden als borging voor het continueren van het beleid rond de scheiding der markten, door het afhalen van cannabis alsnog toe te staan. ln dat kader wil ik graag benadrukken dat ook de horecafunctie van coffeeshops (het binnen een sociaal controleerbare omgeving consumeren van softdrugs) een essentieel onderdeel is van de scheiding der markten en een belangrijke rol kan spelen bij het beperken van de nadelige gevolgen van de lockdown.

Set en setting zijn van invloed op het gebruik van genotmiddelen, met als risico dat wanneer de setting wegvalt (zoals bijvoorbeeld het café bij alcohol en de coffeeshop bij cannabis)  problematisch gebruik toeneemt. Dit geldt des te meer, nu de coffeeshops al maanden gesloten zijn. De ontwrichting van de sociale en economische verbanden en de toename van stress die gepaard gaat met de lockdown kan worden tegengegaan door een terugkeer naar de normale situatie. Het weer kunnen consumeren van cannabis in de vertrouwde setting van de favoriete coffeeshop levert een belangrijke bijdrage aan het reduceren van stress. Dit wordt bevestigd door onderzoek van het Trimbos-instituut van eind april

Bovendien is de zomer in aantocht. Met alle extra vrije tijdsbesteding in de publieke ruimte zal het openen van de coffeeshops per 1 juni zorgen voor minder blowen in openbare parken en pleinen, met als gevolg minder risico op meeroken door minderjarigen, minder risico op straatdealers die allerhande andere drugs aanprijzen en minder overlast voor al die andere mensen die van dezelfde publieke ruimte gebruik willen maken.

Ook wat betreft de private ruimte is er voldoende aanleiding om de horecafunctie van de coffeeshops weer zo snel mogelijk toe te staan. Waar de laatste gegevens wijzen op een toename van huiselijk geweld en burenoverlast onder invloed van alcohol, is het bij cannabis vooral de ergernis van wietdampen op de overloop van huizen of flats. Het hardnekkige stigma rond het gebruik van cannabis leidt ertoe dat dit afbreuk doet aan de sociale cohesie in de buurt, ondanks de beperkte mate van overlast.
Kortom, het zo snel mogelijk toestaan van de horecafunctie van coffeeshops leidt tot minder consumptie ven cannabis, zowel in de publieke als in de private ruimte. Dit is geheel in lijn met het drugsbeleid van de regering, dat er immers op gericht is het drugsgebruik onder jongeren zoveel mogelijk terug te dringen. Met al die puberende, niet schoolgaande jongeren die nog maanden thuis zitten of in het park, komt het J criterium (18+) van de gedoogcriteria van het coffeeshopbeleid zeer goed van pas.

Mocht u er nog aan twijfelen of de coffeeshopbranche in staat is de heropening per l juni 2020 naar behoren uit te kunnen voeren, dan wil ik u graag wijzen op de ervaringen van 16 maart 2020. Binnen 24 uur waren alle coffeeshops in Nederland weer open en “Coronaproof” voor zowel personeel als klanten.

Op grond van het bovenstaande verzoek ik u om binnen enkele dagen duidelijkheid te verschaffen waarom het kabinet coffeeshops heeft gerangschikt onder sauna’s, fitnessclubs en sekswerkers en aan te geven wat de argumenten en beweegredenen zijn geweest om coffeeshops niet per l juni te openen, net als andere, reguliere horecagelegenheden, maar pas per 1 september.

Verder is mij opgevallen dat het kabinet de afgelopen weken regelmatig overleg heeft gevoerd met vertegenwoordigers van allerlei sectoren. Het op deze wijze afstemmen van beleid is goed voor het bestrijden van het Coronavirus en voor het creëren van draagvlak binnen de afzonderlijke sectoren. Helaas moet ik constateren dat er geen overleg heeft plaatsgevonden met de coffeeshopsector, terwijl dit wel verwacht had mogen worden, zeker na de recente ervaringen rond het sluiten van de coffeeshops en de gevolgen van dat besluit. Bij deze dring ik er dan ook met klem op aan om vanaf nu de coffeeshopsector te betrekken bij het opstellen van nieuw beleid, zeker in deze voor een ieder onzekere tijden.

Namens de Bond van Cannabis Detaillisten (BCD)

Simone van Breda Voorzitter

Eén gedachte op “Lock Down Logboek drug en druggebruik nr 4 coffeeshopbeleid

  1. Pingback: Coffeeshops mogen vanaf 1 juli weer volledig open - VOC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *