XTC berichtgeving leidt tot gevaarlijker drugsgebruik

Het AT5 nieuws van 26 oktober 2014.

Door de recent ontstane angst voor vervuilde XTC, worden er momenteel juist veel gevaarlijkere drugs gebruikt in het uitgaanscircuit. Dat zegt drugsonderzoeker August de Loor.

‘Al die eenzijdige aandacht voor XTC dat dat trends in de hand werkt naar de populariteit van Speed, de ontwikkeling van NPS’en en nieuwe psychoactieve stoffen waarvan we de werking nog helemaal niet kennen en de gevaren nog helemaal niet weten. Dat sluit al aan op wat ik eerder signaleerde, dat die gevaarlijke drugstrends gestimuleerd worden door die eenzijdige aandacht op XTC.’ Volgens De Loor leggen met name de media veel te veel nadruk op de verhalen rond vervuilde XTC.

De Loor zag na de berichtgeving over de drie drugsdoden van het Amsterdam Dance Event veel meer mensen naar zijn Adviesbureau Drugs komen. Bezorgde ouders, organisatoren van evenementen en drugsgebruikers zelf, komen bij hem langs voor advies of laten zelfs hun drugs testen. Volgens De Loor heeft hij vijf tot tien cliënten meer per dag.

Hoewel De Loor blij is dat mensen advies zoeken, maakt hij zich wel zorgen over de manier waarop dat gebeurt. ‘Wat daarbij opvalt is dat ze zo in paniek zijn, dat ik soms zelfs twijfel, met mijn uitleg wat de risico’s zijn, waar je op moet letten, dat de angst zo regeert, dat ik denk komt mijn voorlichting en preventie wel over?’